Firma SBP rozpoczęła działalność na polskim rynku paszowym w marcu 1990 roku. Jako spółka z holenderską firmą SB FEEDS INTERNATIONAL B.V. początkowo zajmowała się importem superkoncentratów dla drobiu i trzody chlewnej. Dzięki dobrej jakości oferowanych produktów, w krótkim czasie stała się znana na rynku koncentratów. W 1994 roku firma rozpoczęła sprzedaż w Polsce toastowanego ziarna sojowego – SOYAX’u produktu holenderskiego Schouten’a. Uzupełnienie oferty koncentratów wysokobiałkowych o wysokiej jakości źródło dobrze przyswajalnej energii dało znaczącą poprawę wyników produkcyjnych. W połowie lat dziewięćdziesiątych, gdy powszechnym problemem było niedowartościowanie energetyczne mieszanek paszowych, wprowadzenie SOYAX’u okazało się „strzałem w dziesiątkę”.

Ze względu na ciągle rosnącą sprzedaż oraz zainteresowanie klientów wysokiej jakości paszami pełnoporcjowymi SBP zdecydowało się na podjęcie produkcji w Polsce. W połowie 1995 roku uruchomiono w Suszu (powiat iławski) wytwórnię pasz i koncentratów. Zakład został wyposażony w urządzenia holenderskiej firmy OTTEVANGER MACHINEFABRIKEN B.V.. Umożliwiają one uzyskanie bardzo dobrej homogenności produktów – dokładność mieszania wynosi 1:10000. Z kolei stosowana od lat w firmie metoda granulacji niskotemperaturowej, mimo iż kłopotliwa od strony technicznej, pozwala jednak wytwarzać pasze o wysokiej jakości biologicznej (związki biologicznie czynne zachowują swoją naturalną aktywność).

Firma jest spółką rodzinną ze 100% udziałem polskiego kapitału. Aktualnie produkcja odbywa się na 3 liniach produkcyjnych. W ofercie łącznie znajduje się ponad 130 produktów (pasze pełnoporcjowe oraz mieszanki paszowe uzupełniające) dla różnych gatunków drobiu, trzody chlewnej i innych zwierząt. W strukturze produkcji dominują pasze i koncentraty dla drobiu, głównie dla indyków rzeźnych oraz dla kur niosek towarowych. W roku 2000, po kilkumiesięcznym okresie prób i doświadczeń, firma SBP rozpoczęła jako pierwsza w Polsce, produkcję pasz dla rolnictwa ekologicznego. Początkowo, jeszcze przed wejściem w życie prawodawstwa krajowego, produkcja ta oparta została bezpośrednio o odnośne dyrektywy UE. Bieżącą kontrolę na zgodność z kryteriami produkcji „EKO” sprawuje upoważniona jednostka kontrolna. Oferta dla sektora „EKO” obejmuje ponad 30 produktów dla praktycznie wszystkich gatunków zwierząt.

Z początkiem 2003 roku rozpoczęto w firmie przygotowania do wprowadzenia całościowego systemu kontroli jakości obejmującego pełną identyfikację surowców i produktów „od wejścia do wyjścia”, system oznakowania produktów pozwalający na ich pełną identyfikację również pod kontem surowcowym, wprowadzono nowy system badań laboratoryjnych surowców i produktów gotowych, wprowadzono szereg nowych procedur zarządzania produkcją. Duża część procesów produkcyjnych jest całkowicie zautomatyzowana.

Na początku 2019 roku, specjalnie na potrzeby produkcji pasz „EKO”, uruchomiono linię do termo-barycznej obróbki surowców. Tego typu obróbka surowców, mimo iż dość kosztowna, pozwala m.in. na szerokie zastosowanie w produkowanych paszach krajowych roślin strączkowych. Dodatkowo uruchomiono również linię do tłoczenia oleju.

Od wielu lat w ramach własnej działalności prowadzone są testy terenowe dotyczące m.in. systemów żywienia czy też stosowania różnych dodatków paszowych. Także w sektorze rolnictwa ekologicznego, we współpracy z naukowcami z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego prowadzone są badania, obserwacje porównawcze i testy żywieniowe m.in. na świniach, kurach nioskach i krowach mlecznych.

Aby sprostać rosnącym wymaganiom współczesnego chowu zwierząt firma wprowadza nowe rodzaje produktów i wciąż pracuje nad unowocześnianiem procesów produkcyjnych oraz zarządzania. Wysoka jakość, elastyczność, niezawodność oraz bliski kontakt z odbiorcami to zasady, które w SBP pozostają najważniejsze.